Kastracija pasa i mačaka ?

Gotovo svi vlasnici pasa, pogotovo ženskih, suoče se sa pitanjem kastracije svojih životinja.

Koji su pozitivni razlozi da se ženke pasa kastriraju (“steriliziraju”)?

Postoje mnoge prednosti sterilizacije. Izbegavanje svih neprijatnosti koje dolaze sa teranjem kuje (iscedak, promena u ponašanju, itd) i nastanka neželjenog legla, ali je možda najvažnija prednost sprečavanje nastanka tumora mlečne žlezde. Kuje koje se sterilišu pre prvog teranja, gotovo sigurno neće imati tumor mlečne žlezde. Što je kasnije kuja kastrirana uticaj kastracije na verovatnoću pojave tumora se smanjuje. Važan aspekt kastracije kuja je i smanjenje agresivnosti prema drugim ženkama, opet ako se kuja steriliše u mladosti.

Šta je moguća loša strana kastracije ženki pasa

Loša strana kastracije, osim samog rizika operativnog zahvata, je mogućnost nastanka urinarne inkontinencije. Inkontinencija češće nastaje kod ženki velikih rasa te kod  ženki sa prekomernom telesnom težinom. Najčešće se javlja kod životinja starijih od 7 godina. Manifestuje se spontanim ispuštanjem mokraće, najčešće u snu i relativno se lako rešava terapijom, koja je doživotna.

Koji su pozitivni razlozi da se kastriraju mužjaci pasa?

Kod muških pasa najvažniji uticaj kastracije je onaj sociološki – kastrirani psi znatno se ređe sukobljavaju sa drugim psima. Kastracijom se takođe smanjuje rizik od hipertrofije prostate, te se onemogućava nastanak tumora testisa. Inkontinencija je moguća i kod mužjaka, ali je znatno ređa nego kod ženki.

Koji su pozitivni razlozi da se mačke kastriraju/steriliziraju?

Mačke se najčešće steriliziraju i kastriraju zbog nemogućnosti kontrolisanja reprodukcije ovih životinja. Za razliku od pasa, mačke koja izlaze iz kuće ne možemo sprečiti da se spare. Ženske mačke koje ne izlaze iz kuće, vrlo često ulaze iz teranja u teranje, te razvijaju tzv. mačju nimfomaniju, dok mužjaci obeležavaju kuću mokraćom izrazito neugodna mirisa. Kastracija i sterilizacija mačaka koje izlaze van je izrazito važna zbog sprečavanja zaraze mačaka opasnim, neizlečivim bolestima kao što su infekcija FIV-om (mačji AIDS), ili FeLV-om (mačja leukemija). Kastracijom se smanjuje i mogućnost povređivanja u borbama u kojima nekastrirani mačori redovno učestvuju.

Mačke i psi su nakon kastracije skloni gojenju, pa se preporučuje kontrolisano hranjenje (uobročeno), fizička aktivnost.