Higijena usne šupljine ?

U novije vreme sve češće se susrećemo sa bolestima usne šupljine kod naših ljubimaca, naročito pasa i mačaka. Za razliku od ljudi najčešća patologija je nakupljanje plaka odnosno kamenca na zubima koja posledično dovodi do upale desni i paradentoze.

U prvoj fazi to su manje nakupine plaka koje se lako mogu ukloniti, ali kod uznapredovalih slučajeva često nismo u mogućnosti sačuvati zub. U ovakvim stanjima osim hronične upale desni, mnoštva bakterija koje se tu mogu naći, dolazi i do razgradnje kosti te se često događa da zub i sam ispadne.

Da ne bi došlo do ovakovog stanja redovno pregledajte usnu šupljinu kod vašeg ljubimca obraćajući pažnju na eventualni neugodan zadah, upalu desni te nakupljeni plak.

Od najranije mladosti navikavajte psa na pranje zuba i to radite postepeno (prvo samo prstima namažite pastu za zube na sekutiće, potom kutnjake a tek onda kad pas prihvati pastu i vaše prste pređite na četkicu) te isključivo koristite pastu i četkice za upotrebu kod pasa (mačaka).

Što se pranja zubiju tiče dokazano je da zube vašem psu morate prati više od četiri puta nedeljno.

Danas na tržištu postoje i hrane (koje se mogu davati kao samostalna hrana ili u kombinaciji sa klasičnim tipovima komercijalne hrane) koje smanjuju nakupljanje kamenca na zubima odnosno skidaju onaj kamenac koji se već istaložio na zubima.

Ako se dogodi da vaš pas već ima dosta kamenca kojeg redovnim održavanjem niste u stanju ukloniti to uvek možete raditi kod vašeg veterinara koji će taj postupak izvesti u opštoj anesteziji (sedaciji), te ultrazvukom očistiti zube od kamenca, a zatim ih i ispolirati.

Obzirom na predispoziciju,  najugroženije su patuljaste i male rase pasa ali nije retkost da i psi velikih pasmi imaju ozbiljnih problema sa bolestima vezanim za prekomerno nakupljanje kamenca na zubima. Redovno pratite stanje u usnoj šupljini vašeg ljubimca i po potrebi tražite savet veterinara.